بسیاری از دانشجویان رویای تحصیل در ترکیه را در سر می پرورانند اما از طرف دیگر نگران پرداخت هزینه های زندگی در این کشور نیز هستند. با توجه به اهمیت کار حین تحصیل در ترکیه، بیشتر دانشجویان در طول تحصیل و یا پس از فارغ التحصیلی به دنبال یافتن شغل مناسب برای خود هستند. آنها میخواهند مشغول به کار شوند تا هزینه های زندگی شخصی و تحصیلی خود را فراهم کنند.
اهمیت کار ضمن تحصیل در ترکیه
هزینه سالانه تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه بسته به دانشگاه، رشته و زبان تحصیلی انتخابی دانشجو بین 2,000 تا 25,000 دلار است. واضح و مشخص است که پرداخت چنین هزینه هایی نیازمند اشتغال و کسب منبع درآمد است. خوشبختانه دولت ترکیه به دانشجویان اجازه کار حین تحصیل را اعطا می کند. طبق بند 1 ماده 41 قانون ترکیه، دانشجویان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا می توانند به شرط اخذ مجوز کار مشغول به کار شوند. البته برای دانشجویان کارشناسی، حق کار پس از سال اول تحصیل آغاز می شود.
آیا اشتغال به کار حین تحصیل در ترکیه آسان است؟
ترکیه در چند سال اخیر شاهد افزایش تعداد اتباع خارجی در این کشور بوده است. این امر منجر به افزایش چشمگیر نرخ اشتغال برای اتباع خارجی حاضر در ترکیه شده است. جالب است بدانید که با وجود نیاز شرکتها به استخدام خارجیهایی که به زبانهای دیگر صحبت میکنند، اگر دانشجو به زبان ترکی مسلط نباشد، یافتن فرصت شغلی برای وی آسان نخواهد بود زیرا اکثر ترکها به زبان انگلیسی یا زبانی غیر از زبان خود تسلط ندارند. بنابراین به دانشجویان توصیه میکنیم که زبان ترکی را بیاموزند زیرا به آنها در داشتن فرصتهای شغلی بیشتر کمک میکند.
ضرورت اخذ مجوز کار حین تحصیل برای دانشجویان بین المللی
اگر برنامه ای برای کار در زندگی دانشجویی خود دارید، آنچه ابتدا باید بدانید این است که مجوز اقامت دانشجویی شما به تنهایی مجوز کار را پوشش نمی دهد. بنابراین، اگر می خواهید در طول تحصیل کار کنید، ابتدا باید مجوز کار بگیرید. انواع مختلفی از مجوزهای کار مانند کار کوتاه مدت، دائمی، مستقل وجود دارد که توسط اداره کل بین المللی کار صادر می شود. توجه داشته باشید که این موارد شامل برنامه های کارآموزی نمی شود. برای اطلاع از دوره کارآموزی و یا نحوه گذراندن فرآیند اخذ مجوز کار دانشجویی می توانید از تیم تخصصی نبولا آکادمی کمک بگیرید. ما اینجا هستیم تا شما را در تمامی دوره های تحصیلی ترکیه راهنمایی کنیم.
فرصت های کارآموزی در ترکیه شامل چیست
برنامه آموزش عالی که شما در ترکیه ثبت نام کرده اید ممکن است یک فعالیت کارآموزی اجباری یا انتخابی باشد. این نوع فعالیت های کارآموزی که بیشتر در دوره های کارشناسی دیده می شود، معمولا در ترم تابستان انجام می شود. در این صورت نیازی به دریافت مجوز کار ندارید و با راهنمایی دانشگاه خود می توانید در بسیاری از شرکت های خصوصی، سازمان های دولتی، سازمان های بین المللی و یا سازمان های غیردولتی ترکیه فرصت های کارآموزی را بیابید.
شما همچنین می توانید این فرصت را داشته باشید که به مدت 2 تا 12 ماه در یک کشور اروپایی تحت برنامه Erasmus + که برای شرکت کنندگان از سراسر جهان در طول تحصیل در ترکیه یا بلافاصله پس از فارغ التحصیلی آزاد است، کارآموزی انجام دهید. فراموش نکنید که برای این کار با دفتر بین المللی دانشگاه خود در تماس نزدیک باشید.
نکته: اگر دانشجویی هستید که در یکی از دانشگاه های خارج از کشور ثبت نام کرده اید و قصد دارید برای کارآموزی به ترکیه بیایید، خوب است بدانید که در شرایط خاصی از مجوز کار معاف هستید.
شرایط کار دانشجویی پس از فارغ التحصیلی
چنانچه قصد دارید پس از پایان دوره تحصیل در ترکیه مشغول به کار شوید می توانید از نمایشگاه های شغلی که در فواصل زمانی خاص در پردیس های دانشگاه ایجاد می شوند به عنوان یک فرصت عالی بهره ببرید. آنها اطلاعاتی در مورد فرصت های کار و کارآموزی خود ارائه می دهند، در حالی که رزومه های داوطلبان فارغ التحصیل را نیز جمع آوری می کنند. این نمایشگاه ها فرصتی عالی برای فرصت های تجاری و کارآموزی است. اینها می توانند به شما برای پیدا کردن کار دانشحویی در ترکیه کمک کنند.
شرایط کار حین تحصیل برای دانشجویان بین المللی ترکیه
در حال حاضر 115,000 دانشجوی خارجی تحت برنامه بورسیه تحصیلی ترکیه در این کشور تحصیل می کنند. این در حالی است که دولت ترکیه می خواهد این تعداد را تا 350,000 افزایش دهد. علاوه بر این، رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده است که این کشور با دارا بودن شرکت های تجاری بزرگ می تواند شرایط اشتغال به کار حین تحصیل را برای دانشجویان بورسیه فراهم آورد. دانشجویان پس از فارغ التحصیلی نیز می توانند همچنان به کار خود ادامه بدهند.
فرصت های کار حین تحصیل در ترکیه برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری
جالب است بدانید دانشجویان بین المللی مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری که در دانشگاه های ترکیه پذیرش شده اند چنانچه قصد اشتغال ضمن تحصیل در ترکیه را دارند می توانند به عنوان محقق و دستیار علمی در پروژه های دانشگاهی حضور داشته باشند. برخی از دانشگاه های خصوصی نیز با بورسیه کامل، دانشجوی کارشناسی ارشد می پذیرند و می توانند در ازای دریافت این بورسیه، برای دانشجویان بورسیه دستیاری فراهم کنند. شایان ذکر است که دانشجویان دوره لیسانس اغلب فرصت هایی برای کار در یک شغل پاره وقت، با توجه به برنامه درسی خود پیدا می کنند.
شرایط قانونی کار ضمن تحصیل در ترکیه
قبلاً هیچ قانون مشخصی برای دانشجویان بین المللی در ترکیه در مورد گزینه کار در حین تحصیل وجود نداشت. این در حالی است که رئیس جمهور ترکیه اخیراً اعلام کرده است که به همه دانشجویان بین المللی مجوز کار اعطا می شود. علاوه بر این، این دانشجویان همچنین می توانند به راحتی مجوز اقامت در دانشگاه های خود را تمدید کنند. بر اساس بیانیه ریاست جمهوری ترکیه: هم دانشجویان و هم فارغ التحصیلان تحصیل در خارج از کشور می توانند مجوز کار در ترکیه را دریافت کنند. همچنین دانشجویان خارجی می توانند در مدت زمان کمتری نسبت به قبل مجوز اقامت خود را تمدید کنند.
مجوز کار حین تحصیل برای دانشجویان خارجی در ترکیه
در ماده 19 قانون بین المللی نیروی کار شماره 6735 جزئیاتی در مورد اعطای مجوز کار بیان شده است.
- دانشجویان خارجی که در برنامه های تحصیلی در دانشگاه ها یا آموزش عالی ترکیه ثبت نام کرده اند، می توانند به شرط داشتن مجوز کار قانونی به کار دانشجویی در ترکیه اشتغال ورزند.
- دانشجویان بین المللی که در دوره دو ساله تحصیلی یا برنامه تحصیلی کارشناسی تحصیل می کنند، اکنون می توانند پس از اتمام سال اول خود برای مجوز کار درخواست دهند. این دانشجویان اجازه دارند طبق قانون کار شماره 4857 مورخ 22 مه 2003 به صورت پاره وقت به کار ضمن تحصیل در ترکیه بپردازند.
- دانشجویان بینالمللی که در برنامههای آموزش حرفهای نزد یک کارفرما تحصیل میکنند، تحت قانون مجوز کار قرار دارند.
- دانشجویانی که تحت محدوده برنامه های آموزش و جوانان اتحادیه اروپا تحصیل می کنند از مجوز کار معاف هستند و می توانند آزادانه به کار دانشجویی در ترکیه مشغول شوند.
نکته: در نظر داشته باشید که این مجوزهای کاری صادر شده که به دانشجویان بین المللی اعطا می شود، بر مجوز اقامت دانشجویی معتبر تأثیری نخواهد داشت.
مدت زمان تعیین شده برای کار حین تحصیل در ترکیه
به طور کلی، یک دانشجوی بین المللی کمتر از 30 تا 35 ساعت در هفته کار می کند. این به آنها زمان کافی می دهد تا روی مطالعات خود نیز تمرکز کنند. هر گونه تجاوز از این مدت زمان مشخص شده مشمول جریمه قانونی خواهد بود.
میانگین حقوق کار دانشجویی در ترکیه
دستمزد حاصل از کار دانشجویی و اشتغال به کارهای پاره وقت در ترکیه به نسبت مناسب است. به خصوص اگر دانشجو به زبان ترکی نیز مسلط باشد و بتواند به راحتی با کارفرما و یا ارباب رجوع صحبت کند. اگر دانشجو بتواند همزمان با پرداختن به کار دانشجویی و کسب درآمد، پس انداز نیز داشته باشد و در مصرف خود صرفه جویی کند، به طور قطع خواهد توانست از پس هزینه های تحصیل و زندگی بر بیاید.
تسلط به زبان یک امتیاز برای کار ضمن تحصیل در ترکیه است
تسلط به زبان می تواند فرصت های شغلی زیادی را هم به صورت پاره وقت و هم تمام وقت برای شما به ارمغان بیاورد. ترکی زبان رسمی این کشور است و اگر به این زبان مسلط هستید و می توانید به راحتی به ترکی صحبت کنید در اولویت استخدام قرار میگیرید. علاوه بر این، با رشد جمعیت بین المللی در ترکیه، انگلیسی زبانان تقاضای زیادی دارند.
بنابراین دانشجویانی که به زبان انگلیسی گفتاری و نوشتاری مهارت دارند می توانند از فرصت های شغلی زیادی در ترکیه استفاده کنند. با اینحال، فقط آن دسته از دانشجویانی میتوانند بهترین مشاغل را با شرایط عالی کسب کنند که دارای مدرک حرفهای باشند و در آزمونهای TESOL، TEFL، CELTA یا PGCE خود امتیاز خوبی کسب کرده باشند.
مشاغل پاره وقت برای کار ضمن تحصیل دانشجویان بین المللی
مناطق مختلف ترکیه انواع و فرصت های متفاوتی را برای دانشجویان کار پاره وقت ارائه می دهد. برای یافتن این مشاغل، دانشآموزان باید تحقیق کنند و مشاغلی را بیابند که زمانبندی مناسبی داشته باشد. با این حال، دانشگاه ها در این زمینه بسیار کمک کننده هستند و دانشجویان می توانند فرصت های شغلی پاره وقت را در محل دانشگاه خود جستجو کنند.
به دانشجویان توصیه می شود برای فرصت های شغلی موجود، تابلوهای اعلانات موسسه را بررسی کنند. مثلا، دانشجویان بین المللی می توانند در کافه تریا، کتابخانه، بخش اداری و یا در عرصه ورزشی دانشگاه کار کنند. دانشجویان بینالملل همچنین میتوانند از فرصتهای بیرونی مانند شهربازی، مرکز خرید، نمایشگاهها، رستورانها، پمپ بنزینها استفاده کنند یا حتی میتوانند از خانه و غیره کار کنند.
مشاغل روزنامه نگاری یک فرصت خوب برای کار دانشجویی در ترکیه
برخی از سازمان های بین المللی بزرگ یا آژانس های مطبوعاتی وجود دارند که در یکی از شعبه های خود در هر نقطه ترکیه افراد خارجی را استخدام می کنند. مشاغل روزنامه نگاری نیز برای نامزدهای واجد شرایط در دسترس است. به عنوان مثال در ترکیه دیلی نیوز فرصت خبرنگاری را برای دانشجویان بین الملل ایجاد میکند.
مشاغل گردشگری فرصت کار دانشجویی را در اختیار دانشجویان بین المللی می گذارند
صنعت گردشگری ترکیه نیز طیف وسیعی از فرصت ها را برای فارغ التحصیلان بین الملل دارد. اگرچه مشاغل تابستانی گردشگری متعددی برای دانشجویان پاره وقت وجود دارد اما خوب است بدانید که استخدام شوندگان در این مشاغل باید ساعات کاری طولانی را در طول هفته به خصوص در فصل اوج گرما تحمل کند.
کلام پایانی
بعد از اینکه کار پیدا کردید، نوبت به اخذ مجوز کار خواهد رسید. بدون مجوز کار نمی توانید در ترکیه مشغول شوید. به طور معمول، کارفرما قبل از مراجعه به وزارت کار و تامین اجتماعی، تمامی فرم های درخواست را تکمیل و مدارک پشتیبان را جمع آوری می کند. هنگامی که درخواست تأیید شد، می توانید شروع به کار کنید. در نظر داشته باشید که کارفرما مسئول پرداخت هزینه های اجتماعی و مالیات مجوز مربوط به کسب و کار است.
نکته مهم دیگر مربوط به اعتبار مدت زمان مجوز کار است زیرا این مجوز برای مدت زمان معین- حدود 1 سال- صادر می شود. پس از پایان زمان مشخص شده الزاما باید برای تمدید مجوز کار دانشجویی اقدام کنید وگرنه مجرم شناخته شده و مشمول پرداخت جریمه قانونی خواهید شد.
هنوز نظری داده نشده است.